1. HABERLER

  2. KAHTA
  3. Adıyaman'da 20 Bin Ton Badem Üretimi Bekleniyor

Adıyaman'da 20 Bin Ton Badem Üretimi Bekleniyor

Kahta ilçesinde 2018 yılında 12 bin ton olan badem üretiminin bu yıl 20 bin tona yükseltmesi hedefleniyor..

A+A-
Adıyaman'da 20 Bin Ton Badem Üretimi Bekleniyor

-"ÜRETİMDE TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLACAĞIZ"

Ziraat Mühendisi Hayri Kaya, 2018 yılında 12 bin ton olan üretimlerini bu yıl 20 bin tona yükseltmeyi hedeflediklerini belirterek, "Böylece üretimde Türkiye birincisi olacağız. Adıyaman’daki potansiyel ve ekili arazi artışı ile Türkiye’nin badem ihtiyacının tamamının karşılamasını hedefliyoruz."dedi.

Hedeflerinin Türkiye'nin badem ihtiyacını karşılamak olduğunu belirten Adıyaman Badem Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Sena Yıldırım, ise şunları kaydetti:

"Adıyaman son yıllarda badem diyarı olarak ün yaptı. Önümüzdeki yıllarda daha büyük gelişmeler olacak. Hedefimiz Türkiye’nin badem üretimini içerde karşılamak ve ithalata son vermektir. Bu nedenle eski ilkel üreticiliği bir kenara bırakarak modern üretime geçtik. Son zamanlarda kurduğumuz badem bahçelerinde bölgenin, Türkiye’nin ve dünyanın en son teknolojisini kullanıyoruz. Toprak işlemesinde, arazi hazırlanmasında, fidan seçiminde dünyanın en son teknolojisini kullanıyoruz."

-"SIK DİKİM MODELİ UYGULANIYOR"

Ziraat Mühendisi Bahçe Bitkileri Koruma Uzmanı Hatice Elmacı, 2018 yılından beri Adıyaman’da oluşturulan badem bahçelerinde en iyi projeleri kullandıklarını belirterek, "Türkiye’de hazırladığımız bazı projeleri yurt dışına bile göndererek revize ediyoruz. Bazı projelerimizi İspanya’ya gönderdik. Bu projelerimiz İspanya’daki üniversitelerde revize edilerek bize geri gönderildi. İspanya üniversitelerindeki badem uzmanları yeni teknolojik modeli olan sık dikim modelini İspanya önerdi. Bu metodu kullanarak dekardaki birim kare miktarımızı mevcut miktarın iki katına çıkarıyoruz. Yani birim karede üretimimiz 400 kilodan 800 kiloya çıkıyor."şeklinde konuştu.

-"2019 YILINDA 20 TON ÜRÜN BEKLİYORUZ"

Ziraat Mühendisi Bitki Koruma Uzmanı Hayri Kaya ise Adıyaman’ın badem bahçeleri bakımından alan olarak Türkiye’de birinci sırada, üretim olarak da ikinci sırada yer aldığını vurgulayarak, "2018 yılında 12 bin ton üretimimiz vardı. 2019 yılında 20 bin ton ürün bekliyoruz. Böylece üretimde Türkiye birincisi olacağız. Adıyaman’daki potansiyel ve bahçeleşme hızı böyle devam ederse Türkiye’nin badem ihtiyacının tamamını karşılamasını bekliyoruz."dedi.


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.