1. HABERLER

  2. KAHTA
  3. Başkan Turanlı: Çiftçilerimizin yüzde 80'i gübre atacak durumda değil

Başkan Turanlı: Çiftçilerimizin yüzde 80'i gübre atacak durumda değil

Gübre fiyatlarındaki artışa tepki gösteren Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, tarım ve hayvancılık gibi birçok alandaki fahiş fiyat artışları ve düzensizliğe dur denilmesini, acilen müdahale edilmesi gerektiğini belirtti..

A+A-
Başkan Turanlı: Çiftçilerimizin yüzde 80'i gübre atacak durumda değil

Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, PHA muhabirine çiftçinin sorunlarına yönelik değerlendirmede bulundu.

"Çiftçilerimizin yüzde 80'i gübre atacak durumda değil"

Pandemi nedeniyle dışarı çıkma yasağına rağmen çiftçilerin 24 saat tarlada kendi işlerini için özel izin çıktığı için çok memnun olduklarını ifade etti.

Ancak, çiftçinin üretim yapabilmesi için desteğe ihtiyacı olduğunu dile getiren Turanlı, şöyle devam etti:

"Geçen yıldan bu yana gübre fiyatlarında büyük bir yükseliş bulunmaktadır. Ürün fiyatları yerinde saymaktadır fakat gübre fiyatı geçen seneye göre yüzde 50, yüzde 100 fiyatlar tamamen artmış durumdadır.

Bizim devletimizden ricamız, gübre fiyatları bu kadar yükselmesinin nedeni nedir? Dövize bağlı ise döviz düşmekte döviz fiyatları düştüğü halde mazot ve gübre fiyatları neden yükselmektedir?Pandemiden dolayı esnaf arkadaşlarımıza kira yardımı yapılıyorsa bizim devletimizin de çiftçilerimize mazot gübre ve zirai ilaç yardımı yapması gerekmektedir.

Çiftçilerimiz, geçen seneki fiyatlardan gübre ve mazot alma derdinde. Bir an önce biri bu fiyatlara el atıp bu gübre fiyatlarını düzeltmesi gerekir, aksi takdirde çiftçilerimizin yüzde 80'i gübre atacak durumda değiller. "

" Diyarbakır, Mardin, Urfa, Şırnak illerine yüzde 65 tarımsal enerji desteği var, Adıyaman'a yok"

Turanlı, milletvekillerin  Büyükçay ve Koçali barajlarının biteceğini ifade ettiklerine değinerek, "Bizde ümit ediyoruz ki bir an önce büyük bir çalışma yapılarak barajların bitirilmesi. Diyarbakır, Mardin, Urfa, Şırnak gibi illerimizde tarımsal enerjide yüzde 65 destek vardır bu destek Adıyaman'ımızda yoktur.

Bu desteğin bir an önce Adıyaman'ımızın da güneydoğudaki iller gibi bu destekten faydalanması gerekiyor, yoksa biz bu komşu illerimizle kesinlikle bir rekabet yapamıyoruz. Pamukta, sulamada kesinlikle bir rekabette bulunamıyoruz. Bir an önce Güneydoğu'da uygulanan uygulamanın Adıyaman'da da uygulanmasını istiyoruz."dedi.

"Toplulaştırmanın biran önce bitirilmesi gerekmektedir"

Turanlı, arazi toplulaştırılmasına yönelik sıkıntıların yaşandığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Toplulaştırma ile ilgili sıkıntılarımız var. 9 yıldır süren toplulaştırmamız var.Kahta'mızda 10 tane köyümüzden 9 yıldır toplulaştırma sürüyor bir an önce bu toplulaştırmamızın bitirilmesini istiyoruz.

Çünkü çiftçilerimiz bahçe yapmak istiyorlar. Türkiye'de bademde 1'inci sıradayız biz bunu daha ilerletmek istiyoruz. Sayın yetkililerimiz, sayın valimiz, sayın kaymakamımız, ilçe tarım ve il müdürümüzün gelip Kahta'daki bahçeleri gördükten sonra biz bunları genişletmek istiyoruz fakat bu yeni bahçelerin dikilmesi içinde bir an önce ilçemizdeki toplulaştırmanın bitirilmesi gerekmektedir.

Geçen haftaya göre bizi çok korkutmuştu son yağıştan sonra çiftçilerin yüzü güldü. İnşallah önümüzdeki hafta da yağmur bekleniyor, eğer  yağmur yağarsa biz bu seneyi kurtaracağına inanıyoruz. Allahın izniyle bu yağışlar devam edecek çiftçilerimizin yüzü gülecektir."

Tütün üreticilerine 'sözleşme' uyarısı

2020 yılında ege menşeli tütünde Kahta ilçesinde bine yakın işçinin 5 firma ile sözleşmeli tütün üretimi yaptığını ancak yanıltıldıklarını hatırlatan Turanlı, "Sözleşmelerinde 19 buçuk liraya alacağız diye bir taahhütte bulundu bu firmalar, fakat alım dönemi başladığında '16 bin liraya 15 liraya hesabınıza geliyorsa alın hesabınıza gelmiyorsa biz bu tütünü almacağız' dediler. Çiftçilerimiz hazırlamış paketlemiş tütünleri başka yere satamayacakları için bu 5 firmaya verdikleri fiyattan değil 15 liraya 16 liraya sattı. Çiftçilerimiz üreticilerimiz burada bir yanıltılmıştır.

Ben burada sizlerin aracılığınızla çiftçilerimize sesleniyorum, bu yıl sözleşme yapan çiftçilerimiz özellikle sözleşmelerini okumalarını istiyorum sözleşmenin bir nüshasını kendi yanlarına almaları. Aksi takdirde geçen seneki uygulama yapıldığı takdirde çiftçilerimiz perişan olacaktır.

Çiftçilere pandemi döneminde kesinlikle yılmasınlar, işlerinin güçlerinin başlarında olsunlar. Bu devlet bizim devletimizdir, biz 24 saat çalışıp devletimizin yanında olacağız. Buradan da çiftçilerime pandemi döneminde yaptıklarından dolayı teşekkür ediyorum."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.