1. HABERLER

  2. KAHTA
  3. Kahta'da Badem Üreticilerine Eğitim Verildi

Kahta'da Badem Üreticilerine Eğitim Verildi

Kahta İlçesinde Ziraat Odası Başkanlığınca badem yetiştiricilerine, badem yetiştirme konusunda eğitim verildi..

A+A-
Kahta'da Badem Üreticilerine Eğitim Verildi

Kahta Ziraat Odası Başkanlığı çok amaçlı eğitim salonunda badem gönüllülerine badem yetiştirme konusunda eğitim verildi.

Eğitime, Kahta Kaymakamı Saadettin Doğan, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi dekanı Prof. Dr. Zeynel Tanrıverdi ve fakülte öğrencileri, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsünde görevli Badem Uzmanı Dr.Ajlan Yılmaz, Kahta Tarım ve Orman İlçe Müdürü Fahri Can ve personelleri, Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, Adıyaman ilinde faaliyet yürüten tarım danışmanları ve badem yetiştiricileri  katıldı.

Kahta Ziraat Odası Başkanı Turanlı,burada yaptığı konuşmasında, bölgede badem alanların artışıyla badem yetiştiriciliği konusunda çiftçilerin bilgilenmesi için eğitim düzenlediklerini söyledi.

Oda başkanlığı olarak çiftçilere yönelik bu tür eğitimlerin önemli olduğunu bildiklerine değinen Turanlı,"Eğitimin badem üreticilerimiz için faydalı olmasını diliyorum. Bölge tarımın kalkınması için önem arz eden tarımsal sulamanın ihtiyacını karşılayacak Kahta Büyükçay Barajın'ın 2020 yatırım projelerin içerisine alınması bölge çiftçimizi memnun etmiştir. Bu projenin gerçekleşmesi için emeği geçen herkese teşekkür ederim." dedi.

-"HER TÜR PROJEDE VAR OLMAK İÇİN HAZIRIZ"

Kahta Kaymakamı Saadettin Doğan ise, badem ve ceviz yetiştiriciliği alanları olarak Türkiye’de birinci sırada olduklarını anımsatarak, badem konusunda çiftçiler için ellerinden gelen her tür projede yer almak için hazır olduklarını bölge tarımın kalkınması ve üreticilerin refahı için hep beraber çalışacaklarını dile getirdi

Badem Uzmanı Dr. Ajlan Yılmaz da, badem dikiminin bakımının, çeşit seçimi, besleme ve sulama konularına değindi.

Çiftçilerin karşılaştığı sorunları ifade eden  Yılmaz, "Bölgede badem dikimi yapmadan önce toprak yapısına, sulumu kurumu, badem çeşidine vb özellikleri göz önünde bulundurarak dikim yapılması gerekir. Bademde yapılması gereken budamanın badem ağcı ve gelişimi göz önünde bulundurarak ve özellikle hava şartlarına dikkat edip ona göre budama yapılmalıdır. Badem bahçe kurulumunda fidan mesafesi ve badem çeşitleri yapılacak bakım ürün verimi ve kalitesini belirler."diye konuştu.

Katılımcılara teorik eğitimi verildikten sonra,  uygulamalı pratik eğitim verilmek üzere badem bahçesi ziyareti gerçekleştirildi. Bahçe ziyaretinde ağaçlarda yapılan yanlış budamaları anlatan Yılmaz, badem ağaçlarına bakılarak yapılan bitki beslemenin yetersiz olduğu özelliklerden bahsederek sağlam bir ağaç, kaliteli ve yüksek verimin elde edilmesi için doğru zamanda doğru budama ile mümkün olacağını dile getirdi.  

-"2023 YILI HEDEFİMİZ 100 BİN DEKAR BADEM ALANI İÇİN ÇALIŞIP AMACIMIZA ULAŞACAĞIZ"

Eğitim sonunda söz alan Turanlı, ise çiftçilerimize bilgilerini ve deneyimlerini paylaşan Dr. Ajlan Yılmaz’a oda yönetimi ve çiftçiler adına teşekkür ederek, "Özellikle bölge bademin kalkınması ve yaygınlaşması için başta Adıyaman  İl Tarım ve Orman Müdürü Adil Alan Kahta İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fahri Can, Tarım Kredi Birlik A.Ş. Badem işleme tesisi Müdürü Ömer Faruk Özbek, Kahta Badem Birliği Başkanı Mehmet Sena Yıldırım ve değerli badem yetiştiricilerine teşekkür ediyorum, 2023 yılı hedefimiz olan 100 bin dekar badem alanı için hep beraber çalışıp amacımıza ulaşacağız."şeklinde ifade etti.


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.