1. YAZARLAR

  2. KEMAL ÇETİNKAYA
  3. SEÇİM ANALİZİ
Kemal ÇETİNKAYA

Kemal ÇETİNKAYA

SEÇİM ANALİZİ

A+A-

Ülkemizde 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimlerinin ülkemize,halkımıza hayırlı olmasını temenni ederim.İstisnalar dışında seçimin güvenli bir ortamda yapılması, zaman zaman iktidar ve muhalefetin tansiyonu yükseltmesine rağmen ciddi birolumsuzluk yaşanmadan, seçimlerin tamamlanmasını,halkımızın olgunluğuna,fedakarlığınave sağduyusuna borçluyuz.Umarım ikinci tur seçimler de aynı olgunluk içerisinde geçer.
AK PARTİ ;Ak Parti yirmi yıllık iktidarın verdiği iktidar avantajı aynı zamanda yirmi yıllık iktidarı getirdiği yorgunluk ,hayat pahalılığı ,piyasalarda oluşan belirsizlikler üzerine aşırı derecede artan konut fiyatları ve kira artışları başta olmak üzere depremin getirdiği sorunlar ile birlikte dez avantaj olarak seçime girmiştir.
Ülkemiz de 2018 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimlerinde Ak Parti Cumhurbaşkanlığında üç puan milletvekilliği seçimlerinde de yaklaşık olarak yedi puan oy kaybederek genelde oylarında bir azalma olmuştur ve birinci turda Cumhurbaşkanlığı seçimi kazanılmamıştır.
Matematiksel olarak baktığımızda geçmiş seçim sonuçlarına göre Ak Parti oy kaybetmiş ve birinci turda Cumhurbaşkanlığı seçimi kazanılmamış ve başarısız olarak değerlendirilebilir.
Ama seçim sonuçlarına baktığımızda Cumhurbaşkanlığı seçiminde en yakın rakibine yaklaşık beş puan fark atarak birinci bitirmiş ve milletvekilliği seçimlerinde de yine en yakın rakibine on puan fark atarak seçimleri birinci olarak bitirmiş cumhur ittifakı olarak meclis çoğunluğunu kazanmıştır.
Ülkemizde son yıllarda meydana gelen başta hayat pahalılığı, konut fiyatlarındaki aşırı artış, kira artışları, alım gücünün düşmesi olmak üzere bir çok sosyal ve ekonomik sorunlara ve üzerine yaşadığımız deprem felaketine rağmen Ak Partinin ve cumhur ittifakının almış olduğu bu sonuçlar başarılı olarak değerlendirilmelidir.
CHP ; Ülkemiz de 2018 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine göre oyunu artırarak rakibini beş puan geride takip ederek iyi bir oy almıştır.
Milletvekilliği Genel Seçimlerinde de oyunu bir miktar artırmış, geçen dönem çıkardığı milletvekili sayısı kadar milletvekili çıkarmıştır.
Matematikselolarak geçmiş seçim sonuçlarına göre CHP özellikle cumhurbaşkanlığı seçimlerinde (millet ittifakı +muhalefet)olarak aldığı seçim sonuçları bir başarı olarak değerlendirilebilir.
Ancak, Ülkemizde son yıllarda meydana gelen başta hayat pahalılığı, konut fiyatlarındaki aşırı artış, kira artışları, alım gücünün düşmesi olmak üzere bir çok sosyal ve ekonomik sorunlara ve üzerine yaşadığımız deprem felaketine rağmen Ana muhalefet Partisi ve Millet İttifakı olarak alınan seçim sonuçları başarısız olarak değerlendirmek gerekir.
MHP;Ülkemiz de 2018 yılında yapılan seçim ile 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan seçim sonuçlarına baktığımızda her iki seçimde aldığı oy oranı ve çıkardığı milletvekili sayısı bir birine çok yakındır.
Tüm kamuoyu araştırmaları ve genel kanı olarak MHP’nin seçimde oy kaybedeceği yönündeydi ama seçim sonuçlarına baktığımızda tam tersi çıktı, seçimlere en başarılı çıkan parti MHP’dir.
İYİ PARTİ ; Ülkemiz de 2018 yılında yapılan seçim ile 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan seçim sonuçlarına baktığımızda her iki seçimde aldığı oy oranı ve çıkardığı milletvekili sayısı bir birine çok yakındır.
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener son yıllarda yaptığı seçim çalışmaları ve yaptığı gezilerde halkın arasına girerek bire bir vatandaşlar ile iletişim kurması, merkez sağ partilerinden ve Ak Partide daha önce siyaset yapmış bir çok ismi partisine transfer etmesi ve kendine has üslubu ile seçmen tarafında ilgiyle karşılanıyordu.
Kamuoyu araştırmaları ve genel kanı olarak İYİ partini % 15 üzerinde oy alacağı ve seçimlere başarılı çıkacağı yönündeydi.
Meral Akşener’in önce altılı masadan ayrılarak zehir zemberek açıklamalar yapması ve üç gün sonra hiçbir şey yaşanmamış gibi tekrar masaya geri dönmesi ve CHP’li İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları üzerinde CHP ve Millet İttifakını sıkıştırması vatandaşlarda bir güvensizlik/tereddüt oluşturdu.
14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan seçim sonuçlarına baktığımızda İYİ Partinin başarılı olduğunu söylemek mümkün değil,tam tersine başarısız bir sonuç almıştır.
HDP/YEŞİL SOL PARTİ;Bu partilerin genel merkez ve taşra teşkilatlarında görev yapan yöneticilerin bir çoğu göz altına alınmış, tutuklanmış ve baskı altına alınmıştır. Anayasa Mahkemesinde Partinin kapatılması için dava açılmış ve halen devam etmektedir.
Seçim çalışmalarını diğer siyasi partiler gibi daha rahat bir ortamda yapma imkanlarının bulunmadığı bir vakadır.
2018 yılında yapılan seçim ile 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan seçim sonuçlarına baktığımızda partini oy kaybına uğradığı açıkça görülmektedir.
HDP/YEŞİL SOL Partinin seçimlerde başarısız olmasının bir nedenini sizlerle paylaşmak isterim.
HDP’ninkapatma tehdidi altına iken Yeşil Sol Parti ile seçime girmesi seçmende bir isteksizlik ve kararsızlık oluşturarak sandıklarda bir çok seçmenin yanlış oy kullanmasına sebep olmuştur.
Bu partilerin Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayarak sürekli bir oy Yeşil Sol Parti bir oy Kemal Kılıçdaroğluna propagandası özellikle Kürt ve muhafazakar HDP seçmenini rahatsız etmiş ve milletvekili seçiminde bir çok insanın her iki partiye kaşe vurarak bir çok oyun geçersiz olmasına sebep olmuştur.
Diğer bir husus HDP/YEŞİL SOL partinin diğer sol partiler ile sıkı bir ilişkiye girmeleri özellikle bazı sol ve seküler medya ve kesimlerin TİP sürekli gündeme taşımaları TİP ittifak içerisinde bazı seçim bölgelerinde seçime ayrı listeler ile girmesi oy kaybına sebep oluştur.
En önemli koşullardan biride seçim sürecine girdiğimizden beri Kandil ve diğer unsurların sürekli açıklama yapmaları ve parti yöneticilerinin Abdullah Öcalan’ın ceza evi şartlarının gündeme getirmeleri ile CHP ile gizli pazarlıkların yapıldığı yönünde açıklama yapmaları.
HDP/YEŞİL SOL partinin aday tespiti ve tercihlerin çok yanlış olduğunu, İl bazında seçim bölgelerine yabancı adayların tercih edilmeleri ve halkın bu adaylara karşı gerekli ilgiyi göstermediği bir vakadır.
Örnek olarak Adıyaman seçim bölgesini gösterebiliriz, Adıyaman gibi nüfus sayısı az olan bir taşra kentine o il ile hiçbir bağlantısı ve ilişkisi olamayan bir adayın gösterilmesi (bu tespitin Sn.Ali Kenanoğlu) ile bir ilişkisi yok genel bir değerlendirmedir. Adıyamanın en büyük ilçesi olan ve HDP tabanının da güçlü olduğu Kahta da Kahtalı bir adayın ikinci sırada gösterilmemesi seçimi kaybetmesine sebep olmuştur.
HDP/YEŞİL SOL parti seçimlerde başarısız olmuş seçmenlerini tam bir hayal kırıklığına uğratmıştır.
YENİDEN REFAH PARTİSİ;Tüm imkansızlıklara rağmen çok kısa bir süre içerisinde ülke genelinde teşkilatlarını kuran ve seçime girmeye hak kazanankendisine has bir duruşu olan ve Milli Görüş Hareketinin varisi olarak yeri geldiğinde iktidarı yeri geldiğinde muhalefeti eleştiren bir çizgide durarak bir seçmen kitlesi oluşturdu.
Cumhur ittifakı içerisinde kendi amblemi ile seçimlere girme cesareti göstererek girdiği ilk seçimde % üç oy alarak beş milletvekili çıkararak meclise göndermesi büyük bir başarıdır.Bu seçimlerin en galibi Yeniden Refah Partisidir.

Bu yazı toplam 26861 defa okunmuştur.
Önceki Yazıları