1. YAZARLAR

  2. MEHMET EMIN DANIŞ
  3. ORTA HASARLI BİNALARDA GÜÇLENDİRME MESELESİ
Mehmet Emin DANIŞ

Mehmet Emin DANIŞ

ORTA HASARLI BİNALARDA GÜÇLENDİRME MESELESİ

A+A-

6 Şubat'ta meydana gelen ve ardıdan devam eden depremler sonrası afet bölgesi ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ illeri ile Sivas'ın Gürün ilçesinde binası orta hasarlı olanların “onarım ve güçlendirme” yapmaya başladığı şu günlerde konuyla ilgili bazı sorular da ortaya çıktı:

Bazı vatandaşlar “binası orta hasarlı olup da onarım ve güçlendirme yapacak şahıslar veya toplu konut sakinleri nereye, hangi şartlarda müracaat etmeli, maddi açıdan oldukça pahallıya mal olan bu giderler konusunda yardım var mı” gibi sorularına cevap arıyor... Bu konuda internet dünyasında çeşitli kaynaklar gösterilerek yapılan açıklama ve haberler var fakat işin net uygulaması henüz muallakta...

Araştırmam sonucu edindiğim bilgi şöyle:

Konuyla ilgili son genelde Elazığ depremi sonrası İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yayınlanan “Onarım ve Güçlendirme Genelgesi” 19.01.2021 tarihli olup 25.05.1959 tarihli 7269 sayılı kanuna dayanıyor.

Bu genelgede söz konusu kanuna dayalı olarak “ülkemizde meydana gelen ve genel hayata etkili olan her türlü afet sonrası yapılan hasar tespit çalışmaları sonucu orta hasarlı konut ve işlerleri”nin durumu, onlara uygulanacak onarım ve güçlendirme çalışmalarının yöntemi ve muhattabı detaylı olarak açıklanmış ama 6 Şubat sonrası yaşanan kaosun etkisiyle bölgede henüz kapsamlı görevlendirme yapılmamış görülüyor...


Konuyu sorduğum yetkililer “bu konuda AFAD’ın yapacağı toplantıda net cevap alacağız” dedi. Yani onarım ve güçlendirme konusunda “hangi kurum, hangi alanda yetkili, inşaat harcı alınacak mı, alınacaksa kaç lira alınacak, ekonomik anlamda destek/hibe veya kredi var mı” gibi sorular henüz net cevaplanmış değil.

Aslında bu konu sadece bölgeyi de ilgilendiren konu değil...

ÜLKE GENELİNDEKİ DURUM?

Bina güçlendirmesi konusu depremlerden sonra sadece afet bölgesinde değil, Türkiye'nin neredeyse her yerinde gündeme geldi. Çünkü asrın felaketi olarak ifade edilen deprem birçok kişiye “oturduğum bina depreme dayanıklı mı” sorusunu sordurdu.

Ülke genelinde Belediyelere bina inceleme başvurusu yapanların sayısı artmış.

Hatta yıllardır birçok vatandaşın ikna olmadığı ve bu nedenle yeterli hızda ilerlemeyen Kensel Dönüşüm çalışmalarında neredeyse orta yol bulunmak üzere, herkes acı gerçekle yüzlemiş durumda.

Kahramanmaraş depremi sonrası yaşanan can ve mal kaybını gören inatçı insanlarla uzlaşmanın kolaylaştığı da ortada.

Konu sadece 6 Şubat depremlerinden etkilenenleri değil ülke genelindeki milyonlarca insanı ilgilendirir durumda. Bunu fark eden duyarlı insanların “hangi binaların güçlendirilmesi gerekiyor ve bu işlemin maliyeti ne kadar” gibi sorularını cevaplayan Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan; “Ülke geneline baktığımız takdirde toplam yapı stoğumuzun yüzde 75’nin riskli alanda olduğunu hep birlikte biliyoruz artık” diyerek korkunç gerçeğin boyutunu sergiliyor. Buna göre ülke genelinde ortalama 5-6 milyon binada güçlendirme gerektiği ortada.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremde yıkılan ve hasar gören binalar için, “Bugüne kadar 4 milyon 658 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 316 bin binanın incelenmesinin tamamlandığını” ifade ederek “Tüm Türkiye’de incelenen 1 milyon 316 bin binada, 534 bin bağımsız bölüm ve 173 bin binanın ağır hasarlı, yıkık veya acil yıkılacak olduğunun tespitini yaptık” demişti.

SONUÇ

Elbette bu konuyu net cevaplayacak kurum AFAD ve büyük ihtimalle bir çalışma da yapılmıştır ama sanırım vatandaşlara henüz yeterince aydınlatıcı bilgi verilmemiş gibime geliyor.

Net olarak gördüğüm kadarıyla; “binasında güçlendirme yapmak isteyen” vatandaşlara 2 yıl ertelemeli, 18 yıl vadeli ve faizsiz krediler açılmış. Daire başına ortalama 250 bin kirayı bulan krediden faydalanmak isteyen şahıslar şahsen, toplu konutlarda yaşayanlar ise bina yöneticilerine verecekleri vekaletle topluca faydalanabiliyorlarmış.

Detaylar içinse birçok vatandaş gibi ben de AFAD’ın net açıklamasını bekliyoruz.

Mehmet Emin Danış

Bu yazı toplam 22161 defa okunmuştur.
Önceki Yazıları