1. YAZARLAR

  2. CENK YILMAZ
  3. Geleneksel Tıp'ın Modern Gözdesi
Cenk YILMAZ

Cenk YILMAZ

Geleneksel Tıp'ın Modern Gözdesi

A+A-

Geleneksel Tıp, alternatif tıp, eski uygulamalar dediğimizde hemen hemen her insanın aklına ilk olarak Hacamat tedavisi gelir. Özellikle son günlerde popülerliği artarak devam eden hacamat çok rağbet görmektedir. Dinimizce sünnet olan ve önemli yere sahip olan Hacamat sadece müslümanlar tarafından değil tüm insanlar tarafından tercih edilir duruma geldi buna bir çok ünlü isimlerde dahil oldu. Dünya sağlık örgütü tarafından da faydaları onanan Hacamat gün geçtikçe popüler bir tedavi olmaktadır.

Peki Hacamat nedir ? Ne işe yarar?

Her içtiğimiz ilaç, her yediğimiz yemek belirli sindirilme ayrışma işlemlerinden sonra dolaşımıza katılmaktadır. Günümüzdeki ilaçların faydası olduğu kadar atamadığımız toksinleride maalesef var. Böbreklerde süzülen kanımızla tamamen temizlenme olmuyor ve idrarla, terle atılamayan toksinler vb. (kısaca kirli kan) cilt ve ciltaltında hapsoluyor. İşte tam burada hacamatın tanımı çıkıyor; dolaşımda atılmayan toksin vb. maddelerin cilt ve cilatında birikintisini küçük kesiler eşliğinde vakumlayarak vücuttan uzaklaştırmaktır. Yalnız "cilt ve cilt altındaki" sözünğn altını çizmek istiyorum birazdan detaylı olarak değineceğim.
Bunu belirtmemdeki amaç şu bazen hacamat öyle bir uygulanıyorki cilt cilatı es geçilerek derin ve uzun kesilerle kas dokuyaa kesi atılıyor. Bunu da şöyle açalım parmağınız kesildi derinliği sizden akacak kanın tazyiğini ve miktarını belirler. amaç çok kan çıkarmak olduğunda kastan gelen kan tazedir dışarı atmanın size faydası değil zararı olacaktır. Amacımız çok kan çıkması ise kan bağışında bulunabilirsiniz. Hacamat yapan kişiler kan alma yarışında olduğundan daha fazla kan çıkarmak amacıyla kesileri derinleştiriyor ve kan alma yarışına giriyorlar resmen . Bu olayda hastalarda da suç var. Çok kan gelmesi Hacamatın çok iyi olması anlamına gelmez. Hatta o kan kas dokudan geliyorsa faydadan ziyade zararı olur. Bu nedenle ehil ellerde insan anotomisini bilen Hacamatın amacını bilen insanlar tarafından yaptırmalı ve kan yarışına girerek işlerine müdahale etmemelisiniz.
Tanımımızı yaptık peki faydaları nedir? Ne işe yarar?

Bu aslında çok kapsamlı bir konu ve tüm faydaları henüz tam olarak bilinmemektedir. Öyleki nereniz ağrıyorsa nerenizde kusur görüyorsanız hacamatın uygulanma noktaları farklılık gösteriyor şöyle düşünün vücudunuz bir çöplük ve her semtin çöpünü döktüğü farklı bir alan var. Tek başına bir bölgeye faydası olmasa dahi dolaylı yoldan kesinlikle doğru yapılan hacamat faydalıdır.
Başlıca başlıklarla faydalarına değinelim:

*Kan dolaşımını hızlandırır.
*Dokuların beslenme ve oksijenlenmesini arttırır, sertlikleri ve ödemleri çözer.
*Hacamat kan üretimiyle görevli organları (kemik iliği, karaciğer, dalak) uyarır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandıracak mekanizmaları tetikleyerek ağrıları giderir, hastalıkları önleyici mekanizmaları uyarır
*Kas-iskelet sistemi hastalıklarına bağlı ağrıların tedavisinde kullanılabilir.
*Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir.
*Endorfin salınımını arttırır.
*Kansızlık, baş ağrıları, karaciğer ve dalak hastalıkları, enfeksiyonlarda etkili sonuçlar alınır.
*Nöropsikolojik hastalıklarda faydalıdır.
*Artrozlar (kireçlenmesine bağlı ağrılar), bel tutulması, eklem ağrıları, bel, boyun fıtığının belirli evrelerinde kullanılır.

Dini açıdan uygun günleri ne zaman?
*Hicri ayın ilk 5 ve son 5 günü tavsiye edilmez, 5 ve 25. günleri arası önerilir.
*Sünnet amaçlı hacamat, hicri ayın 17,19 ve 21. günleri tavsiye edilir.
*Hafta içlerinde ise hacamat için en uygun zaman: Pazar, Pazartesi, Salı, Perşembe günleridir.
*Hicri takvim esaslı olarak hacamat tedavisi yaptıracak kişiler arasında altın gün olarak bilinen nadir bir tarih bulunmaktadır. Sünnet amaçlı hacamat yaptıracak olanlar için bu altın gün tarihi hicri takvimde ayın 17. günü salı gününe denk gelen tarihlerdir. Yani hicri takvim esaslı günleri esas alarak hacamat yaptıracak kişiler bu altın günde tedaviyi yaptırmayı tercih edebilecektir.

Bu kadar yararlarınız saydık peki ya zararı varmı?

*Ortamda ve malzemelerde hijyenik bakımın sağlanmaması sonrası enfeksiyon kapma durumu
*Uzman kontrolünce gerçekleştirilmeyen kupa tedavisinde kişinin kanamasının riskli bir hal alması (Kan sulandırıcı etki yapan ilaç veya gıdalar almış olması veya herhangi bir kan dolaşımı sorunun değerlendirilmesi gerekli bir süreçtir.)
*Uygun şekilde yapılmayan kesiklerin ciltte yaralar oluşturması ve tedavi sonrası ağrı yapması
*Uygulama sonrası bazı kişilerde baş ağrısı veya genel bir ağrı ve halsizlik durumu oluşabilmektedir.
Yani uygulamanın bir zararı yada yan etkisi yoktur sadece uygulayan ve uygulanan mekanın temizliğinden kaynaklı sorunlar oluşabilir.


Ticari amaçlı hacamat yapan kişiler maalesef hastayı değerlendirmeden hasta ayrımı yapmaksızın işlem yapmaktadır. Hacamat kimlere yapılmaz?

*Gebelik ve emzirme dönemleri
*Bayanların adet dönemlerinde
*İleri derece anksiyete bozukluklarında
*Kanama-pıhtılaşma bozukluklarında
*INR değeri 2 ve üzerinde olan kişilerde
*Hemoglobin değeri 10 ve altında olan anemik kişilerde
*Ciltte skar doku oluşumu gözlenen kişilerde
*İleri evre solunum yetmezliği olan kişilerde
*Bilinci kapalı, koopere ve oryante olmayan kişilerde
*Otoimmün hastalıkların akut atak dönemlerinde
*Tekrarlayan senkop atağı olan kişilerde

Yazımızı bitirirken bana sık sorulan ve şuan günden konularından biri olan covid-19 aşılarının zararlarının hacamat tedavisi sonrası azaldığı söyleniyor. Her aşının karışım ve paketlenmesini oluşturan bileşenler vardır. Covid-19 aşısında da öyle etkisini bile tam bilemediğimiz aşının kısa vadede yan etkilerini tahmin etmek elbette tam anlamıyla mümkün değil ancak her ilaç gibi yada her dışardan aldığımız madde gibi vücuttan tam atamadığımız atıkları olacaktır. Bu atıklarında vücuttan atmada en doğal yollarından biride hacamattır.covid-19 aşısının en büyük zararlarının kalp-damar sisteminde olduğu söylenmektedir. dolaşım sistemine en güzel reset atmakta hacamatla mümkündür.
Hacamat tedavisini sağlık alanında uzman kişilere steril sartlarda doğru olarak yaptırarak faydayı en fazlaya çıkarmanız dileğiyle. Bir sonraki yazımızda buluşmak üzere Sağlıklı Günler...

Bu yazı toplam 27913 defa okunmuştur.
Önceki Yazıları