1. YAZARLAR

  2. MAHMUT ARSLAN
  3. KOMMAGENE PERİŞAN
Mahmut ARSLAN

Mahmut ARSLAN

KOMMAGENE PERİŞAN

A+A-

Güneşin ülkesi, Antik Çağ'ın Barış ülkesi,250 yıl barışı ülkesinde ve komşuları ile hakim kılmış , hiç savaşa bulaşmamış ve savaşsız hâkimiyetini Romalılara bırakmış Kommagene uygarlığı. Yanı; Herkesin Topluluğu " Dünyaya UNESCO kültür mirası olarak kabul edilen tarihi miraslar bıraktı.. Bugün ekonomik katkısı azımsanmayacak kadar büyük olan bu miras ; ülke tanıtımına da büyük katkı sağlıyor...Güneyde
Kuzey Suriye, doğu da Fırat Nehri, Kuzeyde Ankar Dağları ve batıda Kahramanmaraş'da içine alan coğrafyada yer alan Kommagene uygarlığı bugün bile Doğu - Batı arasında bir sentez olabilir, tıpkı ikibin ikiyüz yıl önce olduğu gibi...
Kommagene uygarlığının miras bıraktığı en önemli eser 2206 metre rakımda inşa edilmiş 50 metre yükseklikte ve 150 çapındaki Kral Antiochos l Theos un Anıt mezarı ve doğu -, batı teraslarında inşa edilmiş dev tanrılar ve Atalar Galerileridir.." Ata hükümdarlığını devir aldığım zaman ülkemi bütün tanrıların anayurdu yaptım" diyen Antiochos l Theos, doğu -, batı tanrılarını yan yana aynı tahtlar üzerinde yer vermiştir..
Doğu da Persler ve Batı da Romalılar gibi iki emperyal güç olmasına rağmen barışın sembolü olmuş, hiç bir Kommagene'linin kanının akıtılmasına meydan vermemiştir.. Bu kadar önemli bir uygarlığın bizlere, insanoğluna bıraktığı Miras ne kadar ilgi görüyor? Ne kadar korunuyor? Bugün onu işlemek istedik..
Nemrut anıtsal alana çıkan 700 metrelik yaya yolu halen bir işkence olmaktan kurtulamadı.. kültür Turizminin yapıldığı ve çoğunlukla Orta yaş grubundan insanların geldiği GAP turundan izole edilmiş Antiochos un tanrılar dağı..
Kommagene ye yazlık başkent olmuş ve Antiochos un babasının dağın derinliklerindeki anıt mezarı,ve kommagene'lilerin tarihinin işlendiği Grekçe kitabelerinin olduğu Arsameia kutsal alanı ziyarete kapalı,Biraz aşağıdaki Su perisi köprüsü dört yıldır kapalı, Üç uygarlığa ev sahipliği yapmış Eski Kahta kalesi 2004 ten beri ziyarete kapalı..
Üç Roma imparatoru ve bir imparatoriçe onuruna inşa edilmiş 1997 yılına kadar ağır araç trafiğine açık olan Roma (Cendere) köprüsünün hali perişan..(Septimus severus,Caracala ve Geta ile Septimus un eşi Julia Domna).. bekçisi bile olmayan köprü başıboş köpekler tarafından adeta işgal edilmiş.. çöp yığını içinde..
Dört kommagene kraliçesinin yattığı Karakuş Tümülüsü bir başka perişan.. etrafındaki dört kommagene sütünü ve yerde yatan aslan heykeli hüzün içinde.. bekçisi yok.. koruma sistemleri zaten yok..
Bu saydığımız Tur güzergahı ve turizm hareketinin ana kaynağıdır..
Baktım; Nerede o eski Festivaller, yoğun turizm hareketi, turizm jandarması, temizlik, bakım yapan milli parklar ekipleri, yerel ürünler satan lokal turizme hizmet veren yeme içme, konaklama mekanları..
Kommagene gerçekten perişan.. üzülmemek,utanmamak elden değil..
Gavur eseri..put denilirse tarihi miras perişan olur.. bugün kommagene Perişan..

Bu yazı toplam 26837 defa okunmuştur.
Önceki Yazıları